שער טיטוס (Arco di Tito)

שער טיטוס ברומא (Arch of Titus)

בין האימפריה הרומית לעם היהודי

העיר רומא, המשלבת באופן מושלם היסטוריה, אמנות ותרבות, מלאה באנדרטאות ומבנים מרהיבים. מהקולוסאום המרהיב, דרך מוזיאוני הוותיקן ועד מזרקת טרווי, העיר רומא היא יצירת אמנות אחת גדולה. 

בין שלל אתרי העיר העתיקה ניצבת לה אנדרטה מרהיבה שמטיילים רבים לא מקדישים לה את הכבוד הראוי לה. ברוכים הבאים לשער טיטוס, קשת מרהיבה שמספקת לאלו הפוקדים אותה עדות לפאר של האימפריה הרומית, ואיך לא, גם לנו הישראלים יש קשר מעניין לשער טיטוס המופלא.

סיפורו של שער טיטוס:

שער טיטוס, הממוקם בלב העיר רומא, בצמוד לקולוסאום המרהיב, הוא למעשה שער ניצחון המנציח את חורבן בית שני על ידי הרומאים. מטרת שער הניצחון היא להציג בגאווה ולהנציח את נצחונו של הקיסר טיטוס כנגד המרד הגדול של היהודים בשנת 70 לספירה, ואת כיבוש העיר ירושלים.

האנדרטה המרהיבה נבנתה בשנת 81 לספירה, לאחר מותו של הקיסר טיטוס, על ידי אחיו הצעיר ויורשו, הקיסר דומיטיאנוס (Emperor Domitian). שער הניצחון המרהיב תוכנן על ידי האדריכל הרומי רבייוס (Rabirius), שיצר את קשתות השער במשך תקופה ארוכה תוך מחשבה כיצד יוכל להציג את ההוד וההישגים של הצבא הרומי בצורה המפוארת ביותר. 

השער האייקוני נמצא בכניסה המזרחית של פורום רומאנום (Foro Romano), אתר ארכיאולוגי מרהיב שהיה פעם מרכז החיים הפוליטיים, החברתיים והכלכליים של העיר העתיקה ברומא. כיום, פורום רומאנום עומד כעדות לפאר של האימפריה הרומית ומציע למבקרים הצצה ייחודית לחיי היומיום וההיסטוריה של רומא העתיקה.

Arch of Titus
Arch of Titus

שער טיטוס- מה לראות?

שער טיטוס המתנשא לגובה של 15 מטרים, מציג למבקריו את התעוזה האמנותית והאדריכלית של האימפריה הרומית. השער העתיק כולל קשת מרהיבה שלבסיסה שני עמודים, והיא מעוטרת בתבליטים וכתובות מורכבות.

בחזית השער תוכלו למצוא את הכיתוב: "הסנט והעם הרומאי מקדישים את השער לטיטוס האלוהי, בנו של אספסיאנוס אוגוסטוס האלוהי", ובצדו האחורי של השער תוכלו למצוא את הכיתוב שנמחק ושוחזר בשנת 1821 "שער טיטוס המתאר את הביזה ואת השלל מהעיר ירושלים".

בנוסף לכתובות שעל השער, תוכלו למצוא מספר תבליטים חקוקים המספרים את סיפור הניצחון על המרד הגדול.

התבליט המעניין ביותר הוא התבליט המתאר את ה"טריומף", שהוא למעשה מצעד ניצחון שניהל הצבא הרומי לאחר מסע כיבושים מוצלח או ניצחון בקרב. 

בתבליט הייחודי המוקדש לטריומף של צבא רומא לאחר כיבוש העיר ירושלים ותבוסת העם היהודי במרד הגדול, ניתן למצוא את חיילי הלגיון הרומי הנושאים את כלי בית המקדש, שהיו הסמלים הקדושים לעם היהודי באותה התקופה.

ניתן לראות בתבליט חייל רומי אשר אוחז בחצוצרת בית המקדש, חצוצרות עשויות כסף ששימשו את כהני בית המקדש לנגינה בזמן חגים יהודיים ובזמני מלחמה. בנוסף, ניתן לראות חיילים רומים מחזיקים את שולחן לחם הפנים, שהיה שולחן קדוש בתוך היכל המקדש בו הניחו את לחמי בית המקדש, שהתחלפו מדי שבת. 

בהתבוננות בתבליט העמוס, אי אפשר לפספס את החייל המניף את המנורה, סמלה של מדינת ישראל כיום. מנורה זו, שהייתה ניצבת בבית המקדש, שימשה את כהני בית המקדש להדלקת נרות בכל יום. מנורה זו נחשבה לקודש הקודשים של העם היהודי ושל בית המקדש. 

מלבד התבליט המוקדש למסע הניצחון הרומי, ניתן למצוא תבליט של ניקה, אלת הניצחון היוונית. על העמודים שלבסיסי הקשת ניתן למצוא עיטורים של עלי זהב המוכרים מהאנדרטאות והמבנים הרומים.

Arch of Titus
תבליט הניצחון הרומי על בית המקדש

שער טיטוס- סמל לגאווה ולפאר לצד סמל לוויכוח וכאב:

מבנה קשת טיטוס שנראה למבקריו תמים ועדין, השאיר חותם עצום על האמנות, האדריכלות והתרבות לאורך ההיסטוריה. שער ניצחון זה היווה השראה לבניית שערי ניצחון רבים ברחבי העולם, המפורסם שבהם הוא שער הניצחון בפריז.

בנוסף, תבליטי שער הניצחון וביניהם תבליט הטריומף של הלגיון הרומי, מספקים תיעוד היסטורי חשוב ותובנות לגבי הסמלים התרבותיים והדתיים שעיטרו את בית המקדש השני בירושלים.

לאורך ההיסטוריה, שער טיטוס היווה מוקד וויכוח ותסיסה בין יהודי העיר רומא לבין הנוצרים בעיר. בעוד שהרומאים הנוצרים ראו בקשת טיטוס שער ניצחון, סמל לפאר של הלגיון הרומי ולניצחונותיו וכיבושיו הרבים, היהודים בעיר ראו באתר זה אנדרטה עצובה וכואבת למה שהיה פעם בית המקדש השני, ונחרב על ידי טיטוס הנערץ. היהודים בעיר נהגו שלא לעבור מתחת לשער טיטוס ורבים נמנעו מלהגיע לאזור בו עומד.

לאחר ההכרזה על הקדמת מדינת ישראל חלה תפנית ביחס היהודים כלפי השער העתיק, וביום ההכרזה עצמו, בכ"ט בנובמבר 1947, צעדו יהודי העיר לכיוון ארץ ישראל כאות שמחה על הקמת המדינה החדשה לעם היהודי. מיקום הצעדה החל איך לא, בשער טיטוס- דווקא המקום המנציח את חורבן הבית היהודי.

לאורך השנים עלה הרעיון להעביר את שער הניצחון של טיטוס למדינת ישראל, רעיון שלא הוגשם עד היום.

כיום, שער טיטוס מהווה סמל ניצחון לצד סמל להיסטוריה הארוכה של העם היהודי, ולהיסטוריה המשותפת של שני העמים. בשנת 2017 נערכה בשער טיטוס תערוכה המציגה את ההיסטוריה של השער לצד סיפורה של מנורת בית המקדש. 

ביקור בפורום הרומי

ביקור בשער טיטוס ייקח אתכם לביקור בעולמו של פורום רומאנום (Foro Romano), אתר ארכיאולוגי מרתק שמספק הצצה לחיים המרגשים של רומא העתיקה.

תחילת הסיפור של הפורום הרומי מתוארכת למאה ה-7 לפני הספירה, אז החלו להתיישב בה תושבים קדומים, והאזור המשיך להתפתח ולהתרחב במשך מאות שנים. באתר מרתק זה התרחשו תהלוכות ניצחון, נאומים מרגשים, משפטים פליליים ומשחקי גלדיאטורים עתיקים לצד חיים פשוטים ופסטורליים של תושבי העיר העתיקה. בפורום הרומי תוכלו למצוא יצירות מופת אדריכליות המשקפות את היצירתיות והתחכום של האדריכלים והאמנים הרומים. 

ביקור בפורום הרומי מאפשר למטיילים לקבל הצצה והבנה מעמיקה על החברה הרומית העתיקה. במקום תוכלו למצוא שרידי מקדשים, בזיליקות ומבני ציבור עתיקים המציעים תובנה מרתקת לגבי ההיבטים הדתיים, הפוליטיים והחברתיים של החיים הרומיים. ההריסות הרבות המרכיבות את הפורום הרומי הן עדות נצחית לניצחונות ולטרגדיות שהתחוללו בלב העיר העתיקה.

מלבד שער טיטוס, ישנם מבנים מרהיבים שאסור לכם לפספס במקום:

בזיליקת קונסטנטינוס (Basilica di Massenzio)- מבנה עצום, ששימש כבזיליקה ואתר ציבורי למטרות משפטיות ומנהליות. כיום, תוכלו למצוא את הריסות הבזיליקה העומדות כסמל לפאר ולגרנדיוזיות של האדריכלות הרומית.

קוריה יוליה (Curia Julia): מבנה עתיק יומין המתוארך לשנת 44 לפני הספירה. מהבנה המרתק שימש כבית הסנאט הרומי, ובמאה ה-7 לספריה הפך לבזיליקה. היכנסו למבני המרהיב וחקרו את כותליו העתיקים.

מקדש וסטה (Tempio di Vesta): שרידיו של מקדש רומי עתיק שהוקדש לאלת האש.

 Casa delle Vestali (בית הבתולות הווסטליות): ממוקם ליד מקדש וסטה, מתחם זה שימש כמקום מגורי הבתולות הוויטליות, שהיו כוהנות של אלת האש המיתולוגית וסטה. תפקידן של כוהנות אלו היה לשמור על האש הקדושה דולקת, אש שבערה במקדש וסטה מאות שנים. במקום תוכלו לחקור את חורבות החצר, שרידי הפסלים ומגורי הכוהנות. 

מקדש קסטור ופולוקס (Il Tempio dei Dioscuri): מקדש מרהיב שנבנה בתחילה במאה החמישית לפני הספירה, והוקדש לאלים התאומים המיתולוגיים קסטור ופולוקס. כיום, ניתן למצוא במקום את הריסותיהם של שלושה עמודים קורינתיים שהיו פעם חלק מחזית המקדש.

Colonna di Foca (עמוד הפוקאס): עמוד דק וגבוה, שנבנה בשנת 608 לספירה, והוא למעשה האנדרטה האחרונה שנוספה לפורום הרומי. העמוד מוקדש לקיסר הביזנטי פוקאס.

גבעת הפאלאטיום (Palatino)- למרות שאינה חלק מהפורום הרומי עצמו, גבעת הפלטין משקיפה על האתר והיא כלולה בכרטיס המשולב לפורום, הקולוסיאום וגבעת הפלטין. בגבעת הפאלאטיום תוכלו לחקור את חורבותיהם של מספר ארמונות, כגון ארמון הפלביאן ובית אוגוסטוס, ותיהנו מנופים עוצרי נשימה של הפורום הרומי והעיר רומא.

בשער טיטוס והפורום הרומי- מה שצריך לדעת:

שער טיטוס ממוקם בכניסה המזרחית לפורום הרומי. 

ניתן לראות את שער טיטוס מבחוץ, או לרכוש כרטיס לפורום הרומי ולצאת לסיור עצמאי\ מודרך בפורום הרומי וכך להגיע קרוב אל שער טיטוס ולחקור אותו באמת.

ישנם מגוון סוגי כרטיסים לביקור בפורום הרומי. כרטיס סטנדרטי כולל כניסה לפורום הרומי, הקולוסיאום וגבעת הפלטין. הכרטיס מאפשר לבקר בכל שלושת האתרים בפרק זמן מוגדר לפי הכרטיס אותו תרכשו.

בנוסף, ניתן לצאת לסיורים מודרכים או לרכוש מדריכי אודיו אישיים ובכך להעשיר את הביקור שלכם באזור העתיק והמרתק. 

הגעה לשער טיטוס: הפורום הרומי נמצא במרכז העיר רומא, וניתן להגיע אליו בקלות מכל רחבי העיר.

ניתן להגיע אל השער בצורה רגלית מאתרי העיר השונים, או בתחבורה ציבורית נוחה ונגישה. הדרך המומלצת להגיע בתחבורה ציבורית היא על ידי קו מטרו לתחנת Colosseo הנמצאת מרחק הליכה קצר מהשער.

כמו כן ישנם קווי אוטובוס רבים שמגיעים לפורום הרומי ולסביבתו, קווים מספר 51, 75, 85, 87, 118 ו-810.

שעות הפתיחה של הפורום הרומי: 

יום ראשון האחרון בחודש אוקטובר עד ה-15 בפברואר: כל יום בין השעות 8:30 עד 16:30

16 בפברואר עד ה-15 במרץ: כל יום בין השעות 8:30 עד 17:00

16 במרץ עד השבת האחרונה של חודש מרץ: כל יום בין השעות 8:30 – 17:30

יום ראשון האחרון בחודש מרץ עד ה-31 באוגוסט: כל יום בין השעות 8:30 עד 19:15

1 בספטמבר עד ה-30 בספטמבר: כל יום בין השעות 8:30 עד 19:00

1 באוקטובר עד השבת האחרונה באוקטובר: כל יום בין השעות 8:30 – 18:30

שימו לב כי שעות הפתיחה עלולות להשתנות ומומלץ להתעדכן באתר האינטרנט הרשמי של הפורום הרומי.

לסיכום, שער טיטוס הוא סמל לעבר המפואר של העיר רומא, הוא אנדרטה הניצבת גאה, המחברת את מבקריה לעולם העתיק ולהיסטוריה המפוארת של האימפריה הרומית. הגיעו לשער טיטוס, התרשמו מהקשר המרתק שבין הרומאים לבין העם היהודי ובית המקדש, וכנסו לביקור מופלא בפורום הרומי, ביקור מלא בתובנות היסטוריות ואתרים ארכיטקטוניים מרהיבים. 

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בקולוסיאום מתחילה כאן